ניסור כביש בטון

אם בתום תהליך יציקת כביש צריך לבצע תיקון, שיפוץ או שינויי הדבר אפשרי על ידי ניסור בטון  בהתאם לעובי כביש הבטון. כלומר בוחרים את מסור היהלום המתאים לחיתוך. הדיוק של שיטת עבודה זו מועדף על רבים ממהנדסי הכבישים בחול. אם צריך לפרק חלק, נוהגים לנסר עם מסורי יהלום מיוחדים דיסק או מכונה. בתעשייה ישנם כמה כלים לניסור, השכיחים ביותר זה הדיסק או מכונת כבל היהלום. כאשר מדובר על מקטע קטן, אפשר לנסר עם מכונת חיתוך ידנית ניידת על גלגלים. אבל אם זה חלק גדול שצריך להסיר אז מבצעים זאת עם מסורים מיוחדים גדולים יותר.

ניסור כביש בטון
ניסור בטון בכביש עם מסור יהלום נייד.

יש שמכנים זאת ניסור ביהלום כי בכלי חיתוך אלו ישנם יהלומים לניסור. היהלום הוא החומר הכי חזק בטבע, ומשמש לרוב לתכשיטים וחן. את היהלומים של המסורים מייצרים בצורה מלאכותית, עם תכונות של עמידות לשחיקה וחיכוך גבוה בבטון ואבן. בדיסק העגול הם מחוברים לקצוות השיניים וכשהוא מסתובב הם מפוררים אט אט את הבטון בעת המגע. מפעיל מיומן יודע מניסיונו כיצד לשנע את אותו ובאיזו מידה לחדור פנימה ולחתוך.

מסור ניסור בטון ביהלום

לחברות המתמחות בנושא יש את כל הציוד וכלי העבודה ובעיקר הניסיון והידע הטכני. ישנם אופנים לחיתוך בטון ביהלום: האחד זה דיסק ברזל עגול עם יהלומים על השיניים החיצוניות. ובנוסף קיימת מכונה עם כבל שעל פניה יהלומים קטנטנים, והוא נע על פני גלגליות במהירות. ההתחכחות והשיפשוף שלהם בכל סוג בטון ואבן מפורר אותו עד לחדירה והפרדה מהחלק. בעת העבודה מוזגים בקביעות מים זורמים לקירור המסורים והגוף שמתפורר. כך גם מונעים פיזור אבק. בתחילה מפנים את המקטע הסדוק או השבור. אחרי כן יוצקים במקומו תערובת חדשה ולא פותחים את הכביש רק בתום הייבוש. מהנדס כבישים נותן את האישור להמשך השימוש בכביש בטון זה בתום השיפוץ.

כביש בטון – עלויות וחסרונות

מלבד עלות ההקמה ישנם כמה גורמים שמקבלי ההחלטה לוקחים בחשבון. לדוגמה הוא יותר מרעיש מכביש אספלט ממוצע, הכביש הייצוק גם יותר חלקלק, כלומר בעל יכולת חיכוך ואחיזה נמוכה יותר. אם הוא מרוחק מאיזור יצור, צריך להקים מפעל נייד לייצור התערובת. זה כולל לוגיסטיקה ושינוע של כמויות גדולות של מלט, חצץ, חול ומים יחד עם צוותי העבודה שמתקדמים ממקטע אחד לשני. אי אפשר לסלול כביש ארוך מאוד אלא בחלקים של כמה עשרות מטרים כל פעם. בסלילת כביש אספלט כל ההכנות כולל חיזוק הקרקע, הוא לאורך של קילומטרים לפעמים.

תחזוקת כביש בטון

מכר מתחום ההנדסה, שעוסק במלאכה באירופה מעיד כי התחזוקה של כביש בטון היא מינורית. רק אם הוא נבנה כייאות, מחומר גלם איכותי ותהליך הייבוש היה לפי תקן.  נדיר שיש סדקים או שבר בנתיב נסיעה שיצקו מבטון. היציקה בדרך כלל מבוצעת באיזור התנועה. הבטון מיוצר לפי הנחיות מיוחדיות וכמויות מדוייקות של מלט, חול גרגרי חצץ ומים. יישנה תבנית מיוחדת שלתוכה מוזגים את התערובת. תהליך הייבוש הוא יחודי לכל חברת ביצוע, אשר העיקר בה הוא צינון מבוקר בעת ההתמצקות. אם הוא לא איכותי – יש צורך תמידי לתיקון של סדקים רבים. כלומר האיכות של הכביש היא הנקודה העיקרית לכדאיות הסלילה והתחזוקה הכוללת תיקונים. התיקונים ברובם זה בשיטת עבודה של ניסור בטון במסור מיוחד. והכונה היא לכלי עבודה אשר משלבים בהם יהלומים תעשייתיים עמידים ללחצים וחיכוך.

חציבת בטון בכביש

חציבת בטון בכביש ושבירה של הבטון

 אפשרות נוספת של תיקון הכביש זה על ידי שבירה וחציבה של הכביש עם פטיש חשמלי כבד. זה כלי רועד ומכה שבקצהו איזמיל ברזל מחוסם. הדפיקות הרוטטות על פני הכביש חוצבות ומפוררות אותו לחלקים קטנים. שיטה לא נוחה, לא נקיה ואיטית לפעולת תיקון בנתיבי תחבורה. כל בעל רכב טוב יעדיף להמתין כמה שיותר מעט בכבישים, במיוחד בעת עבודה שנמשכת כמה ימים.

מצריכה עבודת כפיים של משפץ שכל גופו רועד במשך הפעולה, והרעש הוא מחריש אוזניים. כיום עדיין משתמשים בכלי זה במדינות הפחות מפותחות, ורמת הפציעות ממנה גבוהה. באירופה כאמור הביצוע התפתח לרמת מיומנות גבוהה. הידעתם כי בישראל מצומת נחשון  יש כביש בטון כביש  3  היחיד שנבנה בשנים 2002-2003 . החציבה גורמת רעש וכאבי ראש בגלל הרעידות. גם חלקיקי אבן וחצץ שניתזים לכל עבר בעת החציבה עלולים לפגוע באנשים ואף בעיניים. בנוסף כתוצאה מהחבטות והמכות החזקות של האיזמיל עלולים להיווצר סדקים ואף החלשת הכביש לנסיעה בעתיד הרחוק.