חניון בטון לרכב

הנחיצות של חניה לרכב פרטי, מייצרת פתרונות יצירתיים שלפני כמה שנים לא היו אפשריות להקמה. למשל בניית חניון רכב מבטון חזק, אשר יישרת תושבים במגדל דירות גבוה. או כזה שייספק מיקום לחניית רכבים בקניון גדול ורחב. התקדמות הטכנולוגיה והמצאת יצור מלט, אשר הוא המרכיב המיוחד בחומר הזה – עשתה טוב לנהגים. הוא מתאים  לשימושים של מבנים מיוחדים כמו  כביש בטון שהקלו על ענף התחבורה. היום לא יבנו קניון גבוה בתוך העיר, ללא חניון תת קרקעי עם כמה קומות ומעברי רכב ביניהם. תכנון האלמנט מצריך מהנדסים מנוסים להכנת תוכניות מפורטות, לאחר חישובי עומסים, גדלים,  כמויות ומרווחי ביטחון באחוזים. בנוסף לוקחים בחשבון יכולת קיבול מבחינת כמות מכוניות, פתרונות איוורור ופינוי פיח שנפלט. נגישות נוחה לנכים ואף לנהגים עצמם כולל מעליות ומדרגות. אמצעי בטיחות למקרה של שריפות או דליפות גזים רעילים וכדומה. 

הקמת חניון מבטון

חניון בטון תת קרקעי לרכב
חניון בטון תת קרקעי לרכב. concrete car park

 אבל בראש ובראשונה החישובים של עמידות החניון לטווח ארוך של שנים – מבחינת הקונסטרוקטה היא החשובה. בעת הקמת חניה תת קרקעית מבוטנת ובעלת מפלסים נוטים לייתר קפדנות והקפדה על נהלים והיצמדות לתכנית. בניית חניון תת קרקעי באיזור מאוכלס ושיש בקרבתו תחבורה רבה הינו מורכב יותר. ראשית בגלל תשתיות תת קרקעיות באיזור צפוף כמו גז, חשמל, מים וביוב. ועוד לא לקחנו בחשבון תקשורת קווית. הימצאות כבישים מחלפים וגשרים יצריכו הרבה מאוד פיגומים וקירות בטון לתמיכה וחיזוק. העלות של זה הרבה יותר יקרה. בישראל קיים תקן ישראלי ת”י 1918 לחניון תת קרקעי מבטון (מן הסתם הקמתו מבטון היא הנפוצה יותר). בתקן מידות, מפתחים כולל מס חניות נידרשות בעלות נגישות לנכים, גובה עליון של החניה וכדומה. הנדסאי בניין מתחיל שם לב לעובדה שברוב החניונים הגובה המינימלי נקבע על ידי קורת בטון עליונה שנועדה לחיזוק.

 

היווצרות בולענים בגלל החניון

בשנתיים האחרונות צצה על פני השטח הבעיה החמורה מכולן בעת חפירה עבור חניון תת קרקעי בתוך העיר. גם אם היה מישהו שדמיין כי אפשר לחדור לעומק הקרקע ללא יצירת פרובלמה – טעה ובגדול. מסתבר שלחפור ולחצוב בעומק העיר  בסביבת כבישים או תשתיות אחרות – זה לא פשוט. הקמת חניונים תת קרקעיים גם אם הם מחוזקים ונתמכים עם בטון – עלולה להיות בעייתית. קבלנים הבינו שכדי להקים מתחת לפני הקרקע מבנה מבטון כמו חניון או מנהרה – עלולים להיות  בולענים בכביש. הסיבות הן רבות כמו בולען כתוצאה מפגיעה בצינור תשתית ודליפת ביוב כמו בתל אביב. ייתכנו גם  בולענים בגלל שהאדמה רכה מידיי, וגם אם היא מכילה סלעים כמו בירושלים. קורה שישנו סחף בגלל זרימה תת קרקעית. החלל שנוצר לבסוף קורס לתוך עצמו.

בולענים ומילוי בבטון

קריסה של אדמה פנימה והיווצרות בור עמוק בתוכה יכולה לקרות גם בגלל איכות חיזוק ירודה בבטון. כמו הקמת קירות בטון לתמיכה נגד התמוטטות. בניגוד לתיקון והסרת חלק על ידי ניסור בטון בכביש, ויציקת חומר חדש במקומו, בבולען מטפלים בצורה אחרת. לאחר שנפער הבור – אפשר לנסות לתקן  את המצב. היה ניסיון בעבר למלא את החלל שנוצר עם הרבה מאוד בטון כדי למצק את הקרקע.  לדוגמה הבולען באיילון וניסויי מילוי בבטון  זה לא פשוט כמו מילויי שקע בקיר עם גבס. מדובר על בטון, וכמות כזו שדורשת עבודה בשלבים. על רגל אחת – שלבי הפתרון. בהתאם לתכנית אפשר לנעוץ באדמה הדפיקה מוטות ברזל עבים בקוטר של 20 סמ. במקביל לקדוח חורים לכלונסאות, למזוג תערובת בטון לתוך התבניות ולהמתין לצינון. בהמשך לצקת תערובת בטון לבור ולדאוג לצינון מהיר כדי למנוע סדקים. הפעילות עלולה להמשך כמה ימים תלוי בגודל ובנפח המילוי הדרוש.