מחלף בטון
בעבר כביש ראשי הכיל כמה כניסות עם רמזורים, וחלקם עם כביש צדדי המשתלב יחד עימו. כיום בונים מחלף בטון בכל יציאה כמעט של כביש מהיר ראשי כדי לאפשר זרימת תנועה מהירה ללא עיכוב.
ההתפתחות של הטכנולוגיה עם שימוש בבטון מתאים הוקמו לא מעט מחלפי תנועה לרכב. כך זה בכל רחבי העולם, תחבורה בת כמה נתיבים עם מחלפים המאפשרים יציאה או ההיפך, השתלבות בתנועה. תכנון הנדסי נכון עם לקיחת גורם סטיה נוסף באחוזים מבטיחים יכולת עמידה של כל המחלפים לשנים ארוכות. גם אם הם לשחמוש של שינוע רכבים וכלי רכב כבדים כמו משאיות עם מטען כבד. מחלף הוא בעצם מעין כביש בטון עילי אשר ולרוב הוא מתעקל הצורה מעגלית. רוב המחלפים מתוכננים על מחשב בתצוגה של תלת ממד, עם הדמיה מציאותית. כמובן שלוקחים בחשבון כמות תנועה עתידית על פניו, ולא רק מתאימים אותו לדרישה כיום. לכן הבניה וההקמה חייבים להיות קפדניים, ללא סטיות וכמובן שימוש בחמרי גלם איכותיים. הכוונה למלט מיוחד, בשילוב של אגרגטים מתאימים ועם כמות חול ומים נכונים. זהו בעצם כביש בטון לכל דבר, אבל מצופה כולו באספלט.
יציקת הבטון למחלף וההרכבה
חלק מהמחלפים יוצקים עוד בבית המלאכה או בחברת ייצור הבטון. את מחלף הבטון יוצרים במקטעים בתבניות שמכינים בהתאם לתכנית העיצובית. היציקה מורכבת מערבוב בדרך כלל מלט , אגרגרט חצץ Aggregate חול ומים. כך מקבלים צמנט – שזה חומר סמיך בצבע אפור כהה ונוח לעבודה כמו דבק נוזלי שמתקה ונהיה מאוד חזק. למשל מחלף בטון בכביש 6 של ישראבטון אשר ייצרה בטונים מיוחדים בעלי חוזק גבוהה במיוחד. את כל חלקי המחלף נוהגים להוביל ברכבי משא ענקיים המיועדים להובלת מטען חורג. השינוע מתבצע בדרך כלל בלילות כאשר יש מיעוט תנועה, ועם ליווי משטרתי ומשגיח תנועה. כמובן שצריך ליידע את הרשויות מראש ולקבל גם אישור לחסימות כבישים אם צריך. ההרכבה של החלקים כמעט כמו לגו, אבל בגדלים עצומים ועומסים פיזיים גדולים. תחילה מתקינים עמודי בטון שאמורים לתמוך במחלף. הם ממוקמים במרחק ידוע לפי התכנית. אחרי כן מתחילם להחליק את כל מקטעי הבטון אחד אחרי השני. מכנים זאת שיטת הדחיקה, תוך שמירה על שיווי משקל למניעת קריסה.
הרכבת מחלף הבטון והתאמות
ההרכבה נשמעת פשוטה, כי לדבר זה תמיד יותר קל. אבל המורכבות והאחריות היא רבה – של כל העוסקים במלאכה. משתמשים בכלים הידראוליים וציוד הנדסי מיוחד להרכבה וההתקנה. הדיוק והביצוע חייבים להיות מושלמים, ללא סטיה או מרווחים לא רצויים. זוהי פעילות מאוד מורכבת שמתנהלת לאט, תוך בדיקת בתדירות גבוהה במשך כל החיבור והבניה. קורה שיש סטיות של כמה סנטימטרים, או שמלכתחילה תכננו לבצע שינויים בבטון בעת ההרכבה וההתקנה. בדרך כלל לקראת הסוף של החיבור, נשאר מקטע קצר שהיה ידוע שצריך להסיר אותו בסיום התהליך מבצעים זאת על ידי ניסור במסור מיוחד ממש כמו ניסור כביש בטון בעת שיפוץ או תחזוקה.
ייתרונות מחלף בטון
ישנה סיבה עיקרית להקמת מחלפים מבטון ולעיתים עם תמיכה של עמודי ברזל. הבטון מצויי בשפע, הוא חומר חזק מאוד לאחר הייבוש. ניתן לעצב עם תערובת הבטון צורות שונות בהתאם לתבנית. בטון איכותי שהוכן מתערובת מיוחדת עמיד לעשרות שנים גם לעומסים וגם לפגעי מזג אוויר. יש בארץ מחלפים קטנים המחוברים לכבישים ראשיים, ויש כאלו ממש גדולים המשתלבים בכביש מהיר. מחלף מספק ייתרון של המשכיות תנועת רכב והתחבורה בכביש הראשי ללא רמזורים. רמזורי תנועה רק יעכבו את ציבור הנהגים שמלכתחילה בחרו לנסוע בכביש מהיר. בהווה מקבלים גם החלטה של הקמת מחלף בטון מעל צומת מרומזרת גדולה, כדי לעקוף פקקים ולקצר את משך הנסיעה. במקום שכביש יישתלב לצומת פקוקה ממילא, מעדיפים להפנות את הרכבים הנוספים קדימה מבלי להצטרף לתנועה זוחלת קיימת.